Çarşamba, Ocak 10, 2024

Son Haberler

Türkiye’nin İlk Televizyon Kanalı İTÜ TV

Asıl bilinen TRT 1’in aksine Türkiye’nin ilk televizyonu İTÜ TV’dir. Bu makalemde İTÜ TV hakkında bilgiler paylaşacağım.

İTÜ TV, ilk Türk televizyon kanalıdır. İlk Türk televizyon yayını 9 Temmuz 1952’de İstanbul Teknik Üniversitesi elektrik mühendisliği bölümündeki bir istasyondan gerçekleşti. İTÜ’den haftalık iki saatlik yayınlar deneysel olarak devam etti, ancak 1957’de İstanbul’da hala 200’den az televizyon alıcısı vardı. İTÜ yayınları 1970 yılına kadar devam etti ve 1971’de İTÜ’nün tesisleri ve ekipmanlarının Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’na devredilmesi emredildi ve İTÜ TV sonsuza dek kapatıldı.

Mustafa Santur’un Hayali

Mustafa Santur, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin başkanıydı. Televizyona ilk kez 1938’de rastladı. İsviçre, Hollanda ve Almanya haftada birkaç gün yayın denemeleri yapıyorlardı. 1948’de televizyon için Avrupa’ya gitti. Avrupa’ya geldikten sonra, Mustafa Santur çalışmaya başladı. Savaş yıllarıydı. Türkiye’de televizyon yoktu. İTÜ Üniversitesi’nin televizyon girişimi olumlu oldu. Ancak İTÜ’nün ekonomik bütçe sınırlıydı. Türkiye ithalatı 1950’lerin başında yasaklandı. Bu yüzden malzemeler, Philips şirketi’nden hediye adı altında alındı. Eğitimini ABD’de tamamlayan Adnan Ataman, Türkiye’ye döndü. Ataman, televizyon yayıncılığının lansmanını üstlendi. Üç küçük oda için laboratuvar hazırlandı. Üç odanın en büyüğü stüdyoda olarak kullanılacaktı. Her şey tamamlandıktan sonra anten sorunu ortaya çıktı. Verici, 10 metre yüksekliğindeki direğe yapıldı. Hava soğuk olmasına rağmen başarıyla direğe verici yerleştirildi. 100 watt verici Philips tarafından gönderilen ve bir süper depolama kamera ile yayına başlandı.

Stüdyo kontrol ve komuta odasına bitişikti. Sinyal jeneratörü ve 35 mm film projektör görüntü monitörü ve hareketli görüntü kamerası ile bir kayıt oyun makinesi ve ses monitörü mevcuttu. Koridorun diğer ucunda yer alan odada bulunan iki adet küçük 100-watt vericisi bulunmaktaydı.

İTÜ TV’nin haftalık yayın yayını programına katılanlara büyük takdir ve desteği ortaya çıkmaya başladı. Bu dönemde ilk kameraman, ilk ışık ve ses teknisyeni ile ilk spiker, Türk televizyon tarihini geçti. İlk kameraman Adnan Ataman olmuştur. İlk dekor iki kahverengi ve gri perdeden oluşur. İlk spiker ve televizyon sunucusu Fatih Pasiner olmuştur. Binanın teknik kalitesini artırmak için 17 Ekim 1959’da bir anten daha inşa edildi.

1960’da İTÜ TV durgunluk dönemi geçirdi. Kesinti nedeni 1960 Türk darbesidir. 2 Mayıs 1960, saat 16: 00’da İTÜ Radyo ve Televizyonu, polis tarafından mühürlendi. 6 Ekim 1960’ta yayınlanan yayınlar tekrar başladı. 17 Kasım 1960’da, istasyon normal yayına geçmiştir.

TRT’ye Geçiş Süreci

Özgün ilk canlı yayın 21 Ekim 1965’te İTÜ TV’nin açılış töreni oldu. İlk canlı yayın maçı ise 1 Mayıs 1966’da gerçekleşti.  Türkiye’de 1966’da ulusal televizyon yayınları için hazırlıklara başladı. Hazırlık sonrasında ilk kapalı devre yayın tarihi 16 Ocak 1967 tarihinde Meclis Bütçe Komitesi’nde yayınlandı. İlk ulusal televizyon yayını 31 Ocak 1968’de yapıldı. Türkiye’de ilk defa ulusal televizyon yayını 31 Ocak 1968’de yapıldı. TRT 1, 31 Ocak 1968’de yayına başladı. TRT yayınları 1971 yılında İstanbul’da başladı, ancak İTÜ TV materyalleri kullanıldı. İTÜ TV, son kez 19 Mayıs 1971’de televizyon yayını yaptı. TRT’ye verdiği tüm materyalleri kapattıktan sonra İTÜ TV aynı anda kalıcı olarak kapatıldı.

Ekranın İlkleri

Televizyondaki ilk sanatçı Feriha Tunceli’dir. Sonra Nebahat Yedibaş, Cevdet Çağla ve Hüsnü Coşar gelir. Zaman içerisinde yayınların kalitesi ve içeriği izleyici sayısını artırdı. 18 Mart 1954’teki yayınların sayısı büyük kitleye ulaşmak açısından önemli bir tarihtir. Arif Yaseri ilk tiyatrosunu televizyonda yayınladı. Yayınlanan ilk tiyatro oyunu “Mektup” dır. Oyun 30 dakika sürdü.

1954’ten itibaren hava durumu televizyonda yayınlanmaya başladı. En ilginç programlardan biriydi. Kanal kapanana kadar devam etti. 13 Ocak 1955, televizyonda ilk moda şovu düzenlendi. İlk spor programı 1957’de yayınlanmaya başladı. Pertev Tunaseli, televizyondaki ilk spor yorumcusu oldu.

1957’de ilk kez televizyonda film gösterildi. “Hitit Güneşi” filmi yayınladı. Ardından Berduş filmi gösterildi. Filmde Zeki Müren oynuyordu. Halit Kıvanç, “Talih Kuşu” adlı bir program sundu. 1960 yılında başlayan bir diğer yarışma programı “Mini Hedef”. 1961, şarkıcı ve film yıldızlarıyla röportajlara başladı.

Talih Kuşu

İlk futbol maçının yayınlanması 1961’de gerçekleşti. Maç İnönü Stadyumu’nda yapıldı. Fenerbahçe-Galatasaray maçı 1 Ocak 1962’de yayınlandı. 27 Mart 1963’te canlı bir Türkiye-İtalya maçı yayınlandı.

1962 yılında, klasik sınav şovu Erkan Yolaç “Evet-Hayır” başladı. 1963 yılında İngilizce derslerine başlamıştır. “İngilizce Konuşalım” programı çok takdir edildi.

Türkiye’nin ilk talk-show programı 1965’te yayınlandı. “Fecri Ebcioğlu Show” programı yayınlamaya başladı. Programa Öztürk Serengil, Gönül Yazar, Barış Manço, Ajda Pekkan ve Zeki Müren gibi isimlere katıldı.

 

 

Latest Posts

Trend

X